Arkitektur

Observationstårn ved floden Mur ved terræn: loenhart & mayr | Dezeen

Observationstårn ved floden Mur ved terræn: loenhart & mayr | Dezeen
Anonim

Observationstårn ved floden Mur ved terræn: loenhart & mayr

Dette observationstårn ved Münchens kontortræn: loenhart & mayr stiger over floden Mur ved den østrigske grænse med Slovenien.

Den aluminiumsklædte strukturtrappe krøller sig tilbage på sig selv øverst og danner en dobbelt spiral, så besøgende på vej op passerer dem der er på vej ned.

Her er nogle flere oplysninger skrevet af Lilli Hollein:

Derop er alle trætoppe stadig

Et samfund, der generelt fokuserer på resultater, har tendens til at miste sin sans for gradvis fremkomst og for de opdagelser, man kan gøre under processer og rejser til en destination. Allerede for 2.500 år siden havde Confucius skrevet: ”Rejsen er belønningen.” Nogle overvejer måske, at det var en dejlig måde at gå på rundt om desorientering, men er det værd at blive forhastet af ens fødder?

Arkitektur er et vidunderligt middel til at repræsentere, pålægge eller vække tilstande med menneskelig natur. Konceptet med det nyligt afsluttede Murturm af arkitekterne Klaus K. Loenhart og Christoph Mayr involverer da ikke kun glæden ved at have nået toppen, men også glæde af scenerne på vej dertil.

Et bevidst fremmedlegeme, der er fremstillet af stål og aluminium, stiger op fra bjergskoven i Sydstiermarken: et noget geometrisk observationstårn, der alligevel passer ind i landskabet så naturligt som et harmonisk kontrapunkt.

Grænsen til Slovenien er markeret af floden Mur i denne del af Sydstiermarken nær Bad Radkersburg. Når en offentlig udelukket sikkerhedszone langs det tidligere jerntæppe, blev området et de-facto naturreservat og er nu en del af det europæiske grønne bælte. I dag er udsigten over den modsatte flodbredden afslappet, og begge lande går sammen om at renaturere løbet af floden og græslandskabet. Støttet af Naturschutzbund Deutschland (tysk natur- og biodiversitetsbevaringsunion) var tårnet oprindeligt kun beregnet til at markere det europæiske grønne bælte. Faktisk er det imidlertid blevet en arkitektonisk skulptur og et udkig, der tilbyder en panoramaudsigt over landskabet.

Når man klatrer op ad de 168 trin, følger man ens egen vej, og alligevel trækkes man ind af landskabet, der kan observeres fra forskellige højder og af øjnene på dem man uundgåeligt mødes, fordi to sammenflettede trappeopgang vinder op i himlen. På det højeste punkt i dette betydningsfulde visuelle anker i en højde af 27 meter indser man endelig, at stien aldrig ender. Fordoblingen af ​​opstigningen og nedstigningen og den tredimensionelle sammenvævning frembringer vis-à-vis.

Den dobbelte spiraltrappe med sine modsatte flyvninger op og ned ad trappetrin har en berømt forløber i nærheden: lige siden 1499 har det været vidne til iveren hos Friedrich III fra Habsburg til at eksperimentere og til den strålende arkitektoniske design af hans slot i Graz. Den specielle tredimensionelle oplevelse, det skaber, har gjort slottet til et pilgrimsrejse for arkitekter. Blandt dem var Klaus Loenhart, direktør for Institut für Architektur und Landschaft ved Graz University of Technology. Imponeret og inspireret formåede han og hans kollega Christoph Mayr at overføre poesien om denne historiske placering til naturen.

Observations-tårnets støttestruktur er designet som et træ. Den nederste del svarer til bagagerummet, hvorimod stålkonstruktionen fremstillet af udtynede rør repræsenterer de mere delikate grene ovenover. Tårnet var bestemt en ingeniørudfordring for Kontoret for Strukturel Design i Frankfurt. Det er desto mere overraskende at føle bygningen, der ser forbløffende massiv og multistiv ud, blødt svajer, når man klatrer op ad trappen. Set nedenfra bemærker man først de elegante nodepunkter i strukturen. Stålbjælkesamlingerne resulterer i en sofistikeret og dygtigt designet geometri, der viser tårnets tredimensionalitet.

Afhængigt af vejret og tidspunktet på dagen ændrer den vidunderlige glans af den aluminiumsbeklædte trappe balustrade kontinuerligt bygningens udseende. De afskrækkede aluminiumsplader skaber et legeme og et spil af overflader uden at ødelægge translucensen. Det flydende element i den forsænkede flodbed og den stablede flotsam spejles af tårnet, der kommer ud fra topografien med samme blødhed og præcision.

Med dette projekt i et uspoleret landskab, der hører til det europæiske biobelt-sammensatte system for grønbælte, har terræn: loenhart & mayr været et eksempel, der sætter naturen i rampelyset på to forskellige måder. Først nyder besøgende den roterende udsigt over det omgivende landskab, når de går op og ned ad de kontinuerlige spiraltrapper. Deres opmærksomhed er rettet både indad og udad. Fra afstand er silhuetten af ​​tårnet vævet sammen med landskabet, men de vågne trin fra dem, der klatrer op ad trappen, definerer et fornemmet indre rum.

For det andet udforsker den skulpturelle bygning selve essensen af ​​naturen, den dobbelte helixstruktur, langs hvilken DNA-komponenter er strenget i parallelle vendinger. Det kræver ikke et mikroskop at se, at organiske former ofte er imponerende sammensætninger af kurver og kanter, af geometri og fri ubegrænset eskalering.

Ikke bjergtoppe, som Goethe skrev, men trætoppene i den vidunderlige bjergskov langs bredden af ​​Mur-floden nær Gosdorf udfolder sig for øjnene på dem, der klatrer helt op i tårnet. Og alligevel, deroppe er alt stadig. Dette er et sted at holde pause for dem, der er kommet til tårnet på cykel, på deres tidlige morgenjogger eller deres søndagsvandring. Det er også et sted, som hurtigt blev overtaget af lokalbefolkningen og - især cykling - turister. En af grundene til den offentlige identifikation med projektet er, at medlemmerne af de omkringliggende samfund var i stand til at deltage ved at yde donationer. Nu besøger de tårnet, som om det var en gammel ven, de læste stolt deres eget navn på en tallerken, og igen og igen kommer de til det samme sted for at tage de skiftende stemninger i den omgivende natur i alle årstider. Samtidig kan de se fremskridtene og bestræbelserne på at renaturere dette unikke græslandskab, hvor terræn: loenhart & mayr også deltager. Her har Steiermark fundet sit vartegn. Mens Graz har sin Uhrturm, har Gosdorf nu sin Murturm. Det moderne bidrag har vundet arkitektkonkurrencen.

Klient: Gemeinde Gosdorf Orts- und Infrastrukturentwicklungs KG Design + planlægning af observationstårn og udvendigt: terræn: loenhart & mayr arkitekter og landskapsarkitekter, München / Graz Strukturplanlægning: osd - kontor for konstruktionsdesign, Frankfurt Byggeperiode: marts - september 2009 Åbning: 20. marts 2010

Se også:

ArcelorMittal Orbit af Anish Kapoor Udsigtstårn af Ateliereen Architecten Bro af WXY Architecture