Arkitektur

Frank Lloyd Wright undergravede kunstgalleri-layout med sin Guggenheim

Frank Lloyd Wright undergravede kunstgalleri-layout med sin Guggenheim
Anonim
Image Fotografi med tilladelse fra Frank Lloyd Wright Trust

Frank Lloyd Wright undergravede typiske kunstgallerilayouts med spiral Guggenheim museum

Vores uge med at fejre 150-årsdagen for den amerikanske arkitekt Frank Lloyd Wrights fødsel ved at undersøge hans vigtigste projekter slutter med Solomon R Guggenheim-museet i New York, som han designet som en spiralrampe til at se avantgarde-kunstværker.

Solomon R Guggenheim, ofte benævnt Guggenheim, er et af Wrights mest ikoniske projekter og en nøglebygning i det 20. århundrede. Det blev afsluttet i 1959 og blev udnævnt til et officielt vartegn i New York i 1990, hvilket gjorde det til den yngste bygning til at modtage anerkendelsen.

Wright fik i 1943 til opgave af Solomon R Guggenheim - en velhavende amerikansk forretningsmand og filantrop - at designe et usædvanligt museum til at være vært for hans voksende private kunstsamling, der omfattede stykker af Wassily Kandinsky, Paul Klee og Piet Mondrian.

Med det formål at bryde væk fra det traditionelle museumslayout, som tvang besøgende til at skride frem fra rum til rum og derefter tilbage gennem til udgang, designede Wright galleriet som en kontinuerlig rampe.

Image Fotografi af Flickr-bruger Dave Nakayama

Målingen en fjerdedel af en mile, løkker det omkring et centralt stort atrium toppet af et kæmpe kuppelvindue. I Wrights design ville en lift føre besøgende til toppen af ​​bygningen og derefter den lange rampe, der giver dem mulighed for at svæve ned igen.

New York City var en udfordring for Wright. I modsætning til hans tidligere arbejde, beliggende i spredt amerikansk midtvest eller ørkenen, følte han, at byen var overbefolket, tæt og manglede naturlige levesteder.

Arkitekten fandt trøst i den nærliggende Central Park, og bosatte sig på stedet i Upper East Side af Manhattan og brugte projektet til at eksperimentere med sin stil med organisk arkitektur i et opbygget miljø.

Som foreskrevet i hans filosofi har Guggenheim en organisk form, og dens løbebane er blevet sammenlignet med en nautilusskal.

På ydersiden udtrykkes det af hvide armerede betonbånd, der udvides mod toppen. I de tidlige tegninger beskrev Wright formen som en "omvendt ziggurat" - en henvisning til de trappede pyramider fra det gamle Mesopotamia i det østlige Middelhav.

Et lavere bånd vikles omkring både hovedbygningen og et mindre volumen ved siden af ​​danner en baldakin over indgangen. Den anden blok var oprindeligt beregnet til lejligheder, men bruges i stedet som kontor.

Image Fotografi af Flickr-bruger Marta Nogueira

I en af ​​bygningens mest kendte kommentarer sagde arkitektkritikeren Paul Goldberger, at det var Wrights dristige design har givet en varig indflydelse på andre, der kommer.

"Wrights bygning gjorde det socialt og kulturelt acceptabelt for en arkitekt at designe et meget udtryksfuldt, intenst personligt museum, " sagde Goldberger.

"I denne forstand er næsten hvert museum i vores tid et barn af Guggenheim."

Projektet var ikke helt glat sejlads til Wright, der havde forestillet sig, at malerier skulle hænges ved en hældning, ligesom den måde, de hviler på en staffeli.

Mange kunstnere var imidlertid uenige og 21 protesterede for at få vist deres arbejde på bygningens buede vægge.

I løbet af det 16 år lange projekt producerede Wright 700 skitser og seks separate sæt arbejdstegninger til bygningen, hvoraf nogle i øjeblikket vises i større retrospektiv udstilling i New Yorks MoMA sammen med en restaureret skala-model af projektet.

En af disse tidlige tegninger viser, at han havde forestillet sig, at det ydre ville males rødt - langt fra det lyse hvide, som det er kendt for i dag. Wright havde valgt farvetone for at henvise til naturlige farver, men også på grund af dens betydning japansk kultur, som han var en stor beundrer.

Image Fotografi af Flickr-bruger V

Hverken Wright eller Guggenheim boede for at se bygningen åben.

Guggenheim døde i 1952, før bygningen brød jorden i 1956. Det var efter hans død, at det blev omdøbt fra Museum of Non-Objektive Maleri til Solomon R Guggenheim Museum.

Museet er en del af den nonprofitorganisation Solomon R Guggenheim-stiftelsen, der inkluderer Guggenheim-museet Bilbao designet af Frank Gehry og Peggy Guggenheim-samlingen i Venedig.

Wright døde i 1959, 91 år gammel - kun seks måneder før museet åbnede i oktober samme år.

Efter færdiggørelsen har bygningen gennemgået en række udvidelser og renoveringer. I 1990 og 1992 blev den mindre rotonde omdannet til et galleri kaldet Thannhauser Building, der er vært for en permanent samling af impresionist, postimpressionist, tidligt moderne og moderne kunst.

Særlige udstillinger er placeret i hovedbygningen og ses i rækkefølge nedenfra og op i modsætning til Wrights oprindelige intentioner.

Image Fotografi af Flickr-bruger Angela N

Gwathmey Siegel and Associates tilføjede også et tårn til bygningen for at være vært for yderligere fire udstillingsrum og kontorlokaler. I 2002 blev bygningen udvidet til at omfatte et 8200 kvadratmeter (762 kvadratmeter) læringscenter kaldet Sackler Center for Arts.

Estimater antyder, at mere end en million besøgende deltager i museet hvert år, hvilket gør det til et af de mest besøgte steder i New York City.

I går, den 8. juni 2017, markerede det 150-års jubilæum for Frank Lloyd Wrights fødsel. Samme dag åbnede MoMA sin udstilling med arkitektens arkiv med tegninger og modeller.

Som et af Wrights mest elskede projekter har Guggenheim dannet en integreret del af jubilæumsfejringerne, hvor Lego lancerede et opdateret Guggenheim Museum-sæt til markering af begivenheden.

Museet var også vært for en fødselsdagsfest og kurateret rundvisning i bygningen til Wrights ære - en af ​​en række begivenheder, der finder sted over hele USA for at markere lejligheden.

Dezeen fejrer også Wrights fødselsdag ved at se tilbage på sine mest berømte projekter, herunder Taliesin West, Fallingwater, Robie House og Hollyhock House.